Waarom zouden bedrijven een influencer agency moeten inzetten?
Influencermarketing is booming en tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de marketingmix. Aangezien deze ‘jeugdige’ vorm van marketing volop in ontwikkeling is en veel merken nog zoekende zijn naar de juiste aanpak, kiezen zij ervoor om de expertise van een externe dienst in te schakelen. Maar wat krijg je als merk eigenlijk terug voor je investering?
Eigen team, gespecialiseerde software of professioneel bureau — dit zijn de meest voorkomende manieren om een marketingcampagne voor influencers te beheren. Softwareprogramma’s zijn ontworpen om het proces te automatiseren. De software helpt bij het zoeken van influencers door talloze namen te filteren op basis van ingestelde parameters, zoals doelgroepen, interesses en locaties. Wanneer een merk voor een bureau kiest, voorziet het merk het bureau van een budget en leert hen meer over de over de merkidentiteit, marketingdoelstellingen en doelgroep, waarop het bureau de strategie opzet, de influencerrelaties aanstuurt en de resultaten rapporteert.
Het aantal influencers groeit gestaag door, waardoor het een ingewikkelde kwestie is om een onderscheid te maken tussen influencers en de juiste influencers in te zetten. De keuze voor een influencer vergt meer expertise en tijd dan wordt gedacht. En hoewel bepaalde systemen het proces kunnen vereenvoudigen en versnellen, kunnen ze de menselijke input niet vervangen en vereist influencermarketing een persoonlijke benadering. Waar in-house teams nog werken aan een inhaalslag, zijn bureaus al op de hoogte van de diversiteit aan influencers (en de ‘rising stars’ binnen een niche). Ze vertegenwoordigen namelijk een netwerk van influencers in diverse sectoren en weten wat werkt — en wat niet werkt.
Zoals de naam doet vermoeden, richt een bureau zich vaak op beide kanten van influencermarketing en werken daarmee vanuit twee perspectieven; de influencer en het merk. Zo dienen influencers en hun achtergrond zorgvuldig doorgelicht te worden, aangezien dit allesbepalend is voor de juiste match met een merk. Terwijl iedereen zich kan aanmelden voor softwaresystemen, en daar ook het gevaar loert, zijn bureaus selectief in het verwerven en selecteren van influencers. Ze verzamelen en analyseren prestatiegegevens, identificeren en filteren nep- en inactieve accounts en controleren de kwaliteit van de content.
De samenwerkingen met influencers zijn gebaseerd op relaties. Een bureau speelt een grote rol in het management van een influencer en helpt hen op weg naar gesponsorde kansen. Wegens de directe communicatielijn, is een bureau op de hoogte van de verwachtingen van een influencer en andersom. Eerdere successen zijn allesbepalend voor nieuwe samenwerkingen. Influencers zijn daarom bereid om alleen de beste prestaties te leveren, en vaak zelfs meer. Een bureau kan daarmee veel meer earned media generen dan een interne expert.
Anderzijds zijn bureaus ook een bron van kennis op marketinggebied. Ze zijn op de hoogte van de meest recente social trends, contenteisen, platformtools en influencerfees. Dit zijn factoren die vaak veranderen in het dynamische influencerlandschap. Ze hebben toegang tot de industriële benchmarks en vergelijken de prestaties van campagnes op basis van ervaringen. Op het gebied van juridische details nemen bureaus het voortrouw. Ze controleren de naleving van alle contractvoorwaarden, deadlines en de te leveren content en helpen zo het merk te beschermen tegen potentieel risicovolle situaties. Een bureau voldoet daarmee aan de wensen en behoeften van beide partijen waarmee ze samenwerkt.