Let op: nieuwe regels voor YouTube-video’s gericht op kinderen

Vloggers zijn de nieuwe popsterren. De populariteit van YouTube onder kinderen is enorm: het videoplatform heeft de televisie van de eerste plaats verdrongen als het meest favoriete kanaal voor video’s. Hoewel kindercontent razend populair is, zal YouTube binnenkort nieuwe regels doorvoeren – wat ook veranderingen mee zal brengen voor de creators achter deze razend populaire kanalen. Wat houdt de nieuwe wetgeving precies in?

Vanaf januari moeten content creators voortaan bij elke video aangeven of deze gericht is op kinderen. Deze maatregel dient om de privacy van kinderen te beschermen en voorkomt de verzameling van data uit video’s voor kinderen. De aanleiding hiervan is de boete die YouTube ontving voor de overtreding van Amerikaanse Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). Zo zou het videoplatform persoonlijke gegevens van kinderen verzameld hebben, zonder dat de ouders daar toestemming voor gaven.

Voor wie?

Als de primaire doelgroep van jouw kanaal uit kinderen onder de 13 jaar bestaat, dan kom je in aanmerking voor de nieuwe wetgeving. Dit geldt ook als kinderen niet je primaire doelgroep zijn, maar de video wel gericht is op kinderen. Bij het labelen van video’s voor kinderen komen volgens de COPPA-richtlijnen diverse aspecten kijken, zoals het onderwerp van de video, het gebruik van geanimeerde figuren of kindgeoriënteerde activiteiten en aanmoedigingen, soort muziek, de leeftijd van modellen, de aanwezigheid van kindsterren of sterren die kinderen aanspreken, het taalgebruik, de leeftijd van de kijkers en of de reclame gericht is op kinderen.

Is het onduidelijk of jouw kanaal kindgericht is? Bij twijfel adviseert de toezichthouder, de Federal Trade Commission (FTC), om na te gaan hoe anderen jouw content zien. Wordt jouw kanaal — of een vergelijkbaar kanaal — bijvoorbeeld op websites voor kinderen of in kindvriendelijke artikelen in de media vermeld? Ook als jouw content bij bepaalde kindgerichte zoektermen verschijnt, zoals speelgoed of geanimeerde personages, ziet de FTC dat als kindercontent.

De gevolgen

Zodra content creators hun video’s labelen als ‘gemaakt voor kinderen’, schakelt YouTube een aantal functies uit. Zo zijn gepersonaliseerde advertenties niet toegestaan en worden reacties uitgeschakeld, omdat via deze weg ook persoonlijke informatie openbaar gemaakt kan worden. Ook verdwijnt het ‘eindscherm’, waarmee content creators voorheen konden doorverwijzen naar videosuggesties, de abonneerknop of een ander kanaal. Indien je je niet aan de nieuwe regels houdt, dan riskeer je een boete van $42.530. Ai!

Benieuwd naar de regels omtrent reclame op social media? Die lees je hier.

Heb je een vraag?

[contact-form-7 id=”440″ title=”Vragenformulier voor blogberichten”]