Het Nationale Social Media Onderzoek: TikTok is het snelst groeiende platform

Het grootste social media onderzoek van Nederland is onlangs gepubliceerd! Onderzoeksbureau Newcom onderzoekt jaarlijks het gebruik van social media in Nederland en geeft ons inzicht in de huidige trends. We zetten de belangrijkste conclusies op een rijtje.  

We spenderen meer tijd op social media

In Nederland gebruikt maar liefst 93% van de mensen boven de 15 jaar social media. Dat zijn 13,7 miljoen gebruikers, evenveel als vorig jaar. Het actieve gebruik van social media is flink toegenomen. We gebruiken meer platforms en spenderen er meer minuten. Vorig jaar waren we circa 97 minuten per dag actief op social media, tegenwoordig is dat 10 minuten meer. De groep van 20- tot 39-jarigen zijn grotendeels verantwoordelijk voor deze stijging. Ze besteden dagelijks bijna een half uur (27 minuten) extra aan sociale media ten opzichte van vorig jaar.

TikTok groeit het snelst

Het socialmediaplatform dat de grootste groei doormaakt, is TikTok. TikTok is in Nederland van 1,7 miljoen gebruikers in 2021 naar 3 miljoen gebruikers in 2022 gegroeid. Dit is een groei van 75%, blijkt uit het onderzoek van Newcom. Dat het platform populair is onder Generatie Z wisten we al. Bijna de helft van de 15- tot 19-jarigen gebruikt TikTok nu dagelijks. Opmerkelijk is dat TikTok met name groeit onder twintigers (20-29 jaar), maar er is ook groei gaande bij dertigers en in de groep 40+. Dit laat zien dat er steeds meer een verschuiving plaatsvindt en de app ook steeds populairder wordt onder een oudere doelgroep.

Instagram groeit, Facebook daalt

Onder de vijf grootste platforms (WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn) laat Instagram de grootste procentuele groei zien. Het aantal gebruikers van Instagram (5,9 miljoen naar 6,6 miljoen) is flink gestegen. Daarnaast weten Twitter (+630.000), Snapchat (+605.000) en Pinterest (+346.000) aanzienlijk te groeien. Het enige platform waar een daling plaatsvindt, is Facebook (van 10,4 miljoen naar 10,3 miljoen). Het aantal mensen dat dagelijks inlogt, kelderde zelfs met 400.000.

Volgens Newcom heeft de coronacrisis mogelijk met de stijgende cijfers te maken, vermoedelijk vooral onder twintigers en dertigers, die meer thuis zitten. Toch is het een trend die al jaren plaatsvindt. Het aantal gebruikte platforms en het aantal gebruikers per platform stijgen al jaren vrijwel continu.

Heb je een vraag?

[contact-form-7 id=”440″ title=”Vragenformulier voor blogberichten”]