Het Grote Jongerenonderzoek: het socialmediagebruik onder jongeren uitgelicht

Wil jij met jouw merk jongeren bereiken? Of ben je een content creator en is jouw doelgroep Gen Z? Dan kan het nuttig zijn om de uitkomsten uit het recente Jongerenonderzoek 2022 van Mediahuis, Wayne Parker Kent en MediaTest door te nemen. Hierin wordt onder andere het (social)mediagebruik onder jongeren onderzocht. Essentiële kennis voor wie relevant wil blijven voor de volgende generatie. Wij delen de belangrijkste resultaten.

Voor de zesde keer op rij hebben de genoemde partijen dit onderzoek uitgevoerd en vroegen zij jongeren hoe zij denken over onderwerpen als social media. In totaal deden 2.447 jongeren mee aan het onderzoek.

Instagram blijft populair

Dat jongeren hun tijd aan socialmediakanalen besteden is zeker, gemiddeld maar liefst 4 uur per dag. Instagram is, na WhatsApp, het populairste sociale medium met 80% gebruikers. Facebook daalt in populariteit, waarbij geldt dat er vooral onder Gen Z (t/m 26 jaar) weinig animo is voor dit medium. De verwachting is dat Facebook in de toekomst nog minder gebruikt zal worden. TikTok blijft een populair kanaal onder jongeren, meer dan de helft gebruikt het. Ter vergelijking: slechts één op de vijf Millennials (27 t/m 42 jaar) is op TikTok te vinden.

Reclame door influencers effectief

Een interessante ontwikkeling is dat zowel mannen als vrouwen vaker tot aankoop overgaan nadat een influencers iets heeft aangeprezen. Hoewel vrouwen (41%) vaker iets hebben gekocht naar aanleiding van reclame bij influencers, gaan mannen (30%) ook over tot aankoop. Meer dan de helft vindt het niet moeilijk om bij influencers in te schatten wanneer iets reclame is en heeft er ook geen probleem mee als een influencer af en toe gesponsorde content plaatst.

Jongeren staan niet te springen om reclame

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren over niet staan te springen als het om reclame gaat. Opvallend is dat Gen Z negatiever tegenover reclames bij influencers staat dan twee jaar geleden. Waar in 2020 33% van Gen Z aangaf reclames bij influencers irritant te vinden, is dat percentage in 2022 gestegen naar 55%. Bedrijven kunnen hier rekening mee houden door influencers voldoende vrijheid te geven in de wijze waarop zij een boodschap verkondigen, zodat de content meer organisch is. Content creators moeten zich de vraag stellen of het type product of dienst goed bij hem of haar past en hier zelf ook enthousiast over zijn.

Heb je een vraag?

[contact-form-7 id=”440″ title=”Vragenformulier voor blogberichten”]