Deze ‘vergeten’ functie helpt je om je zichtbaarheid op Instagram te vergroten

We zijn allemaal bekend met captions en hashtags, maar er is een vergelijkbaar stukje tekst dat jij wellicht over het hoofd ziet bij het posten van een foto op Instagram. Laat deze ‘vergeten’ functie veel belangrijker zijn dan je denkt, zeker als het gaat om de zichtbaarheid van jouw account.

Sinds de komst van het welbekende algoritme, draait alles om het vergroten van de zichtbaarheid op Instagram. Er zijn een aantal richtlijnen die je hierbij helpen. De alt-tekst, bijvoorbeeld. Deze term staat voor “alternatieve tekst”. Het doel is om precies te omschrijven wat er op je foto te zien is. Bekijk het als een soort flexibele extra hashtag die je kunt toevoegen. Mocht je foto om welke reden dan ook niet laden, dan verschijnt de alt-tekst in plaats van de afbeelding. Kijkers weten dan alsnog waar je foto over gaat. De beschrijvende functie van de alt-tekst gaat echter veel verder.

Instagram & far beyond

Het toevoegen van een relevante alt-tekst is een kleine moeite (op de pagina waar je de caption kunt toevoegen, vind je onderaan ‘geavanceerde instellingen’, waar je vervolgens onder ‘toegankelijkheid’ je alt-tekst kunt toevoegen), maar heeft een grote impact op de zichtbaarheid van jouw account. Het algoritme werkt namelijk middels beeldherkenningstechnologie. Omdat Instagram het zoekwoord achter je foto beter ‘begrijpt’, helpt de alt-tekst het platform je foto’s aan meer gebruikers te tonen die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw content — zelfs tot ver buiten Instagram.

De alt-tekst draagt namelijk ook bij aan de optimalisatie van je SEO-ranking, oftewel de mate waarin je scoort in zoekmachines. Dit houdt in dat je content voortaan ook via Google gevonden kan worden. Visueel zoeken is niet iets om te negeren: zoekopdrachten vinden vaak plaats in de vorm van afbeeldingen, waarbij een groot deel van de zoekresultaten wordt gekoppeld aan social media. Stel je nu eens al dat extra verkeer voor dat je (gratis) van Google krijgt.

Wat is een goede alt-tekst?

Dát stukje tekst dat kijkers moeten onthouden bij het zien van de foto. Stel dat gebruikers jouw foto’s niet kunnen zien, maar wel jouw alt-tekst — hoe kun je hen stimuleren om op je profiel te klikken om meer over jou te weten te komen? Belangrijk is om de alt-tekst kort maar beschrijvend te houden. Zorg dat de tekst een goede representatie is van de betreffende foto. Een don’t is het copy-pasten van je caption. Gebruik liever kernwoorden, die bijvoorbeeld jouw niche omschrijven. Staan er meerdere personen op je foto of citeer je een quote? Schrijf ook de namen of het desbetreffende citaat op.

Heb je een vraag?

[contact-form-7 id=”440″ title=”Vragenformulier voor blogberichten”]