Blogs, vlogs of posts: wat kun je het beste inzetten voor influencermarketing?

Social media is een gemeenschap van betrokken gebruikers die in contact met elkaar komen en hun creativiteit uiten met behulp van de tools van het platform. Elk medium biedt een unieke waarde voor bedrijven om de doelgroep te bereiken. De keuze in het juiste kanaal kan nog best lastig zijn, omdat social media voortdurend in ontwikkeling is.

Zo nu en dan voegen social mediakanalen nieuwe features toe, introduceren ze nieuwe manieren om content te maken en kunnen ze hun doelgroep vergroten, verliezen of verplaatsen. Ieder kanaal heeft een eigenzinnig karakter met een eigen cultuur; TikTok draait om realistische amateur-inhoud, terwijl Instagram het visueel aantrekkelijke plaatje laat zien. Het is daarom belangrijk om na te gaan waar de doelgroep veel tijd doorbrengt en de juiste ‘taal’ van dat kanaal te leren kennen.

Instagram vs. YouTube

Instagram is niet alleen het meest gebruikte kanaal door influencers, maar ook de place-to-be onder millennials. Daarnaast vindt er steeds meer een verschuiving plaats naar een oudere doelgroep, zoals moeders (lees: momfluencers). Via dit kanaal kun je je product op een visueel opvallende manier positioneren en een kort maar krachtig verhaal erbij vertellen. Instagram helpt om de doelgroep snel te bereiken en ook gevonden te worden door potentieël geïnteresseerden. De lijnen met het merk zijn erg kort wegens de mogelijkheid tot product tagging, wat ook het overnemen van user-generated content mogelijk maakt.

YouTube biedt daarentegen kansen in langdurende videoformaten en zal daarom voor een lange tijd interesse genereren. Met name jongeren kijken video’s op YouTube — 50% van Generatie Z geeft aan niet zonder YouTube te kunnen. Het kanaal biedt mogelijkheden om een ervaring, tutorial of review te delen. Er zit een verschil in dedicated en non-dedicated. Bij het eerste draait de video volledig om jouw product of dienst, in het tweede neemt de content creator het merk creatief in een eigen verhaallijn op, zoals een weekvlog.

Blogs

Blogs worden vaker gelezen door een wat oudere doelgroep (lees: 25-49 jaar oud). Blogs zijn ideaal voor storytelling, oftewel het vertellen van een verhaal. Ook shoppable storytelling is een uitkomst; als je iets in de blogpost leest of ziet, kun je het heel makkelijk zelf kopen. Verschillende affiliate netwerken maken het voor bloggers mogelijk om afbeeldingen of teksten in te sluiten met links om de aanbevolen producten te kopen. Dit scheelt voor geïnteresseerde lezers veel zoekwerk, de blogger verdient een deel van de winst. Succesvolle blogs kunnen organisch zoekverkeer genereren. Daarnaast is het makkelijk om je doelgroep te targeten. Vaak gaan blogs namelijk over één bepaald onderwerp: een zogenaamde niche-blog.

Heb je een vraag?

[contact-form-7 id=”440″ title=”Vragenformulier voor blogberichten”]