#Ad: de regels omtrent reclame op social media

Wellicht heb je #Ad al voorbij zien komen op straat  een initiatief van de Stichting Reclame Code (SRC). Op social media is reclame moeilijker te herkennen. De SRC wil daarom merken en influencers aansporen om open te zijn over reclame op social media. Om in te haken op #Ad, vatten we hierbij alle regels omtrent (betaalde) samenwerkingen op social media samen.

Influencermarketing is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de marketingmix van bedrijven. Niet alleen is het een uitstekend marketinginstrument om de zichtbaarheid te vergroten, ook kan het een boost zijn voor sales. Wil je een samenwerking aangaan met influencers, dan is het goed om te weten dat dit altijd vermeld dient te worden. Dit is van toepassing zodra een influencer een merk toont of bespreekt waarbij een bepaald voordeel is geboden, zoals een vergoeding in geld of natura. Ook wanneer een influencer gratis een product of dienst ontvangt, dient dat vermeld te worden. Het maakt daarbij niet uit via welk kanaal de samenwerking verloopt.

Juist omdat het vaak onduidelijk is dat een samenwerking op social media gesponsord is, roept de Stichting Reclame Code met de campagne “Ad” op om hier altijd eerlijk en open over te zijn. Sterker nog, het is een verplichting in de Reclamecode Social Media en Influencer Marketing. Hoe doe je dat precies? Vaak wordt gedacht dat dit via de meest bekende hashtags #ad, #spon of #collab moet. Echter, er is tegenwoordig een kans dat Instagram deze ‘vanzelfsprekende’ hashtags als spam ziet, wat het bereik van je post niet goed doet.

Zie het dus meer als een houvast. Deze hashtags zijn in ieder geval goed. Merken en influencers zijn ook vrij om hun eigen draai eraan te geven, bijvoorbeeld door middel van een eigen hashtag. Keep in mind; de vermelding van het merk alleen is niet voldoende. De kijker moet kunnen afleiden dat het om reclame gaat. Zo is Social Friendz transparant over haar samenwerkingen met influencers via de eigen hashtag #SFcollab2019. Hashtags zijn echter niet verplicht. Je mag ook vertellen of schrijven dat het om een (betaalde) samenwerking gaat.

Heb je een vraag?

[contact-form-7 id=”440″ title=”Vragenformulier voor blogberichten”]