4 Tips om je Instagram-account te beschermen tegen hackers

Een gehackt account op Instagram? Voor content creators is het een nachtmerrie. Cyber security is een belangrijk thema, ook in de wereld van influencermarketing. Het kan niet alleen financiële consequenties hebben — wegens het verlies van volgers — maar ook kun je content in één klap kwijtraken. We delen daarom vier manieren om je account te beveiligen tegen hackers.

Laten we voorop stellen dat het belangrijk is om nooit je wachtwoord aan iemand te geven die je niet kent of vertrouwt. Check daarnaast altijd de legitimiteit van e-mails die je ontvangt. Denk hierbij aan de naam van de afzender, het e-mailadres en de URL waarnaar ze linken.

1. Kies een sterk wachtwoord
Het klinkt vanzelfsprekend, maar de makkelijkste prooi voor hackers is een account met een zwak wachtwoord. Ze beginnen immers vaak met het stelen van een wachtwoord. Je kunt het beste een automatisch gegenereerd wachtwoord en een wachtwoordbeheerder gebruiken voor optimale bescherming. Wachtwoordbeheerders — veelal in de vorm van apps, zoals KeePass — zijn ideaal om jouw wachtwoorden op te slaan en voorkomt dat je sterke wachtwoorden zelf moet onthouden. Extra tip: gebruik voor elk account een uniek wachtwoord.

2. Zet de tweestapsverificatie aan
Met de tweestapsverificatie voeg je extra beveiliging toe aan je Instagram-account. Naast jouw gebruikersnaam en wachtwoord heb je namelijk een extra beveilingscode nodig om in te kunnen loggen. Om de tweestapsverificatie in te schakelen, ga je naar de instellingen en klik je op ‘beveiliging’ en vervolgens ‘tweestapsverificatie’. Je krijgt de optie om te kiezen uit een verificatie-app (van een derde partij) of een sms-bericht. Als je al een verificatie-app hebt, zal Instagram de app automatisch vinden en er een code naartoe sturen. Kies je voor een sms-bericht, dan zal de code naar jouw mobiele nummer gestuurd worden.

3. Pas op met direct messages
Instagram deelde onlangs een waarschuwing via @Creators over een toename van phishingpogingen op het platform. Er worden de laatste tijd veel direct messages verzonden die van Instagram afkomstig lijken te zijn. Klik of reageer nooit op deze berichten. Instagram zal namelijk nooit via direct messages contact opnemen over schendingen van auteursrecht of via deze weg persoonlijke gegevens opvragen. Je kunt overigens legitieme berichten die wél van Instagram afkomstig zijn zelf binnen de app bekijken. Ga hiervoor naar je instellingen, klik op ‘beveiliging’ en vervolgens op ‘e-mails van Instagram’. Dit helpt om te verifiëren welke e-mails echt zijn en welke nep.

4. Wees voorzichtig met apps van derde partijen
Het is gebruikelijk om Instagram aan apps van derden te koppelen, zoals fotobewerkingstools. Hiermee kun je bijvoorbeeld snel inloggen. Ook al gebruik je een app niet meer, kunnen ze alsnog toegang hebben tot gegevens die je eerder hebt gedeeld. Daarom is het slim om regelmatig te checken welke apps je wel en niet meer gebruikt. Dit doe je door naar de instellingen te gaan en vervolgens op ‘beveiling’ en ‘apps en websites’ te klikken. Hier vind je een lijst met apps waartoe je geautoriseerde toegang hebt. Als je verdachte apps opmerkt, kun je ze via deze weg eenvoudig verwijderen.

Heb je een vraag?

[contact-form-7 id=”440″ title=”Vragenformulier voor blogberichten”]